Världens godaste gryta på högrev

Världens godaste gryta på högrev

Erik Lindström
Erik Lindström
November 29, 2025
4 min läsning

Doften från spisen när högrevsgryta har sjudit i tre timmar är nästan omöjlig att beskriva. Det är varmt, det är mysigt, och de luktar som om något verkligen viktigt håller på att hända i köket. Världens godaste gryta på högrev är inte bara en rätt det är ett löfte om värme och mättnad på de där kvällar när höstvinten gnagar på rutorna. Det bästa? Receptet är enklare än du tror, resultatet blir något du aldrig glömmer.

Högrev Köttets hemliga superkraft

Högrev är känsligt från början. Det ser nästan strävt ut när du köper det (jag trodde själv länge att det såg fel ut). Men det är just där magin ligger. Den delen av nötkreaturen är full av bindväv och det gör den super speciell för gryta.

När du låter högrev sjuda långsamt i värme under flera timmar händer något fantastiskt. Bindvävet bryts ner och blir nästan som mjöl. Köttet blir så mört att det smälter på tungan. Jämför det med andra nötköttsdelar filé är redan mör, men den tål inte långkok utan blir torr. Högrev blir bara bättre ju längre det kokar.

Det är därför långsam tillagning är nyckeln. Snabb värme och högrev passar inte ihop. Men ge det tid två, tre, kanske fyra timmar och du får något helt underbart.

Så lyckas du - steg för steg

Börja med att skära köttet. Delen bör ligga på skärbrädan framför dig. Skär den i bitar på ungefär två centimeter inte för små, för då krymper de för mycket under kokandet. Två till tre centimeter är ungefär perfekt.

Värm olja eller smör i en gryta. Den måste vara het verkligen het. Bryn köttet på alla sidor tills det får en fin brunt färg. Det tar tid, men det skapar smak. Arbeta i omgångar så köttet inte ligger tätt ihop.

Häll i rödvin och en god buljong. Lägg på lock. Ställ in i ugnen på ungefär 160 grader, eller låt det sjuda långsamt på spisen. Minimum två till tre timmar. Gärna längre många svär på tre och en halv timme eller fyra timmar för maximal mörhet. Späd med vatten om vätskan försvinner.

Mot slutet siler du såsen och låter den koka in lite grann. Den blir tjockare och fylligare. Vill du ha den ännu tjockare? Blanda lite maizena med kallt vatten och rör in det sista minuten.

Smakerna som gör skillnad

En klassisk högrevsgryta bygger på en grund av rödvin, nötbuljong och lök. Lägg till rotfrukter morötter och potatis är standard. Timjan och lagerblad är nästan obligatoriska. De ger den där klassiska smaken som säger "hemlagad gryta" till din hjärna.

Men nu händer något intressant. Många tar tillbaka till gamla recept och lägger in nya saker. Lite pepparrotskräm sist i grytan ger en fräsch kant. Bacon som är stekt innan det blandas in gör allt ännu godare. En del lägger till svamp champinjoner absorberar smak helt fantastiskt.

Vill du experimentera? Det är helt okej. Lägg till ett rött vin du älskar. Kasta in något grönsak du tycker om. Men håll dig till grundreceptet först lär dig det innan du leker (litar du inte på dig själv ännu är helt normalt).

Svar på det du undrar

  • Kan jag använda matlagningsvin istället för rödvin? Det går, men vanligt rödvin ger mycket bättre smak. Inte dyrt rödvin behövs, bara något du själv tycker om att dricka.
  • Hur länge måste högrev verkligen koka? Minst två timmar. Men tre till fyra timmar är när det blir riktigt mört och smakful.
  • Kan jag frysa in den när den är klar? Ja, absolut. Den tål frysen bra och smakar ofta ännu bättre nästa dag.
  • Vad serverar jag till? Potatis, ris eller ett gott bröd. Ett glas rödvin vid sidan av är aldrig fel.
  • Vad är skillnaden mellan högrev och annat nötkött? Högrev har mycket bindväv och fett det gör det perfekt för långkok. Andra delar blir torra om de kokar länge.

Första gången du öppnar ugnen och luktar den färdiga grytan vet du att du gjort något rätt. Köttet är så mört att det faller isär när du rör i det. Såsen är mörk och fyllig. Du laddar upp en skål, sätter dig ned och tar första skeden.

Det är värme. Det är kärlek. Det är exakt vad du behövde den dagen. Prova själv gör världens godaste gryta på högrev en höstkvälls när du har tid. Du kommer att förstå varför detta är något helt speciellt.

Dela:
Erik Lindström

Om Erik Lindström

Erik Lindström är en skribent för Flashbet.se.

Världens godaste gryta på högrev