Vad ska vi äta idag

Vad ska vi äta idag

Erik Lindström
Erik Lindström
November 18, 2025
4 min läsning

Vad ska vi äta idag? Den frågan ställer vi oss nästan varje dag. Ofta handlar de bara om vad som finns i kylen eller vad som smakar gott. Men matval handlar om mycket mer än så. Det påverkar vår hälsa, vår plånbok och även miljön omkring oss. Forskning från Livsmedelsverket visar tydligt att små förändringar i maten kan ge stora effekter. I den här artikeln får du konkreta svar baserat på vetenskapliga fakta, inte bara tips som låter bra.

Så äter svenskarna idag och det är ett problem

Våra matvanor har förändrats mycket på trettio år. Vi äter betydligt mer förädlade livsmedel och färre råvaror. År 1980 drank vi 30 liter läsk per person årligen. År 2023 var siffran 104 liter. Det är mer än en tredubbling (ganska vilt när man tänker på det). Samtidigt äter nio av tio för lite fullkorn. Åtta av tio äter för lite frukt och grönsaker. Vi äter för mycket rött kött, för mycket salt och för mycket socker. Konkret betyder det att en vanlig vecka ser ut ungefär så här: köttbullar på måndag, pasta på onsdag och stekt kyckling på fredag. Grönsaker blir ofta bara en sidodisk.

Statistiken är slående. År 2023 kom 31 procent av alla kalorier vi köpte från bröd och spannmål. 21 procent kom från socker, godis och läsk. Bara 11 procent kom från kött. Trots det äter vi ofta för mycket kött. Det importerade nötköttet utgör 40 procent av all nötkött vi konsumerar. Vi väljer också allt mer importerad frukt istället för svensk frukt som äpplen och päron.

Enkla val som gör stor skillnad

Du behöver inte göra en större omställning. Fyra enkla förändringar fixar mycket. Först: ät mer grönsaker. Målsättningen är 500 gram varje dag, ungefär två handfulla per måltid. Andra: välj fullkornsvariant på bröd, pasta och ris. Det tar bara några sekunder att välja rätt sorts när du handlar. Tredje: begränsa rött kött och chark till högst 350 gram per vecka. Det motsvarar ungefär två portioner. Fjärde: ät fisk två gånger i veckan, gärna fet fisk som lax eller makrill.

En praktisk veckomeny kan se ut så här. Måndag: fiskrätt med haricots verts och fullkornspasta. Tisdag: kycklinggryta med mycket grönsaker. Onsdag: äggröra med rostat fullkornsbröd och sallad. Torsdag: köttbullar av blandat kött med mörkrot och broccoli. Fredag: ostron eller räkor med fullkornsbröd. Dessa små ändringar sparar både hälsa och pengar.

Pengar, miljö och din veckomeny

Mat är dyrt. Många väljer den billigaste varianten. Men det lönar sig att tänka längre fram. Frukt och grönsaker har blivit billigare hösten 2025. Säsongsbetonade råvaror kostar betydligt mindre än andra tider på året. En kilo äpplen från Sverige kostar ofta hälften så mycket som importerad frukt. En pose linser eller bönor kostar några kronor och räcker till många portioner.

Växtbaserad mat är också bättre för miljön. Svenskarnas kost är bland världens mest klimatbelastande. En vecka utan rött kött minskar dina utsläpp märkbart. En kilo bönor eller linser kräver mycket mindre vatten och jord än samma mängd nötkött. Svenska råvaror kräver också kortare transporter än importerat kött från andra länder. Du stöder samtidigt lokal produktion när du väljer svensk mat.

Konkreta billiga ingredienser som är friska: linsgryta med grönsaker (under 10 kronor per portion), ägg från hönsorna själva rödbeta, morötter, havregryn och torr bönor. Dessa ingredienser formar grunden för många måltider.

Så börjar du förändra dina matvanor

Du behöver inte byta allt på en gång. Det går inte, och det är heller inte nödvändigt. Börja med EN förändring. Kanske bytar du från vit till fullkornspasta nästa vecka. Eller så köper du en extra portion grönsaker på fredag istället för godis. Små dagliga val summeras snabbt. På en månad märker du skillnaden. På ett halvår är dina matvanor helt nya.

En förändring leder ofta till nästa. När du börjar äta mer grönsaker märker du att du mår bättre. Du får mer energi. Då blir det naturligt att vilja fortsätta (och din plånbok uppskattar det också). Frukt och grönsaker blir billigare än godis och läsk långsiktigt.

Nästa gång du frågar dig "vad ska vi äta idag" - stanna upp en sekund. Tänk på vad din kropp behöver. Tänk på miljön. Tänk på pengarna. Sedan välj något som passar in på flera av dessa punkter. Det är inte svårare än så.

Dela:
Erik Lindström

Om Erik Lindström

Erik Lindström är en skribent för Flashbet.se.