
Inlagd gurka på 1 2 3

Det finns ett klassiskt recept som nästan varje svensk hem känner till: inlagd gurka snabb 1-2-3. Det är ett av världens enklaste tillbehör att göra själv. Du behöver bara tre ingredienser och cirka 30 minuter. Varför köpa dyr inlagd gurka i butiken när du kan laga den hemma? Gurkorna blir perfekt balanserade mellan söt och syrlig smak. De passar till köttbullar, hamburgare, fiskrätter och nästan allt annat på tallriken.
Vad är 1-2-3-lagen egentligen?
Lagen består av tre delar som är väldigt lätta att komma ihåg. En del ättika, två delar socker och tre delar vatten. Det är det! Du använder vanligtvis ättiksprit på 12 procent för att få rätt syra. Varför fungerar de här förhållandet så bra? Det balanserar sockrets söta smak med ättikans syra. Gurkorna blir inte för starka eller för milda. Lagen är mild nog för att alla ska tycka om den. Ännu bättre: du kan justera receptet efter dina egna preferenser (jag brukar dumpa i lite extra socker, om jag är ärlig).
Såhär förbereder du gurkan rätt
Börja med att skiva gurkan tunt. En mandolin eller osthyvel gör jobbet snabbt och jämnt tunna skivor tar upp lagaromen mycket bättre än tjocka bitar. Ett smart knep är att salta gurkskivorna och låta dem ligga i ett durkslag i ungefär en timme. Vad gör det? Det pressar ut vattnet från gurkan. Resultatet blir fastare och mindre vattnig inläggning. Du kan hoppa över de här steget om du är stressad, men det gör verkligen skillnad på slutresultatet.
Från lag till färdig mat på 30 minuter
Blanda nu din lag i en skål. Ett mål ättiksprit, två mål socker och tre mål vatten. Rör runt tills sockret löser sig helt. Värm gärna lagen lite grann så sockret löser sig snabbare. Lägg gurkskivorna i en burk eller skål och häll över lagaromen. Redan efter 30 minuter kan du äta gurkorna. Vänta du bara tills dagen efter! Smaken blir ännu intensivare och gurkorna får en härlig knaprighet.
Smaksättning gör den din egen
Här blir det riktigt roligt. Du kan stoppa in dill, persilja, senapsfrön eller pepparrot i lagen. Dill passar perfekt till fisk. Persilja passar bättre till köttbullar. Vill du ha mindre söt inläggning? Minska sockret från två mål till ett och en halv mål. Testa även att ta bort vattnet helt och bara använda ättika och socker. Då blir gurksmaken mycket starkare och intensivare. Experimentera! Ingen regel säger att du måste hålla dig till originalreceptet.
Lagring och hållbarhet
Förvar din inlagda gurka i kylskåp. Den håller sig ungefär en vecka utan problem. Smaken är dock bäst de första dagarna när gurkorna är krispigt färska. Servera gurkan kall direkt från kylskåp. Du behöver ofta inte hälla med lagaromen på tallriken bara gurkskivorna räcker. Spara lagaromen för nästa gång du lagar inlagd gurka. Den fungerar utmärkt igen.
Det är sannerligen enkelt att ha hemlagad inlagd gurka snabb 1-2-3 redo hemma. Prova att göra ett par burkar denna vecka (eller nästa om du hinner). Receptet passar till nästan allt du lagar. Fisk? Ja. Köttbullar? Absolut. Hamburgare? Helt klart. Bäst av allt är att gästerna blir imponerade när de får veta att du gjorde den själv. Börja experimentera med olika smaksättningar. Dill en gång, senapsfrön nästa gång. Snart hittar du din favoritsversion.

Om Erik Lindström
Erik Lindström är en skribent för Flashbet.se.