
Hur många ml är en matsked

En matsked är 15 milliliter (ml). Det är svaret du behöver när du står i köket och undrar hur många ml är en matsked. Men varför spelar de här rollen? Ganska ofta blir det rejält snett när man mäter ingredienser dåligt. Om du bakar en kaka och använder för mycket salt, eller häller för mycket olja i grytan, märker du genast att något inte stämmer. För dig som älskar att laga mat hemma eller kanske steker något gott på spelkvällar (vilken vecka är det redan?) är rätt mätning skillnaden mellan en lyckad rätt och en besviken middag.
Matskedens storlek och det svenska mätsystemet
I Sverige är det enkelt: en matsked är alltid 15 ml. Det är inte något man förhandlar om det är bara så det är. En matsked motsvarar också exakt tre teskedar, och varje tesked är 5 ml. Om du behöver något ännu mindre använder du ett kryddmått som är bara 1 ml. Det hela hänger ihop som ett system.
Ta ett konkret exempel. Du ska göra en gryta och behöver ungefär en matsked salt. Det är 15 ml salt varken mer eller mindre. Om du bakar en kaka och recept säger "två matskedar smör", vet du exakt att det är 30 ml smör du ska använda. Systemet fungerar för både vätskor och torra ingredienser.
När måtten skiter sig så undviker du missen
Här kommer det tricky delen: när du mäter torra ingredienser kan samma volym väga olika mycket beroende på hur tätt det är packad. En matsked mjöl väger inte samma som en matsked socker, även om båda tar upp 15 ml plats. Det är för att de är packade olika tätt (det är faktiskt rätt frustrerande när man tänker på det).
Vad kan du göra då? Använd först en matsked som är tydligt märkt 15 ml det finns gott om bra mätskedar i affären. För större säkerhet kan du väga torra ingredienser på en digital våg istället för att bara mäta dem. Det tar bara några sekunder och blir mycket exaktare.
Ett tredje tips: kontrollera vilken matsked som avses om du följer ett recept från utlandet. En amerikansk matsked är lite mindre än vår svenska (cirka 14,8 ml) så det kan göra skillnad om du bakat många gånger enligt amerikanska recept.
Praktiska tips för bättre resultat
- En matsked är alltid 15 ml lär dig detta och glöm det aldrig
- En matsked = tre teskedar (eller 1 msk = 3 tsk)
- Ett kryddmått (krm) är 1 ml och används för mycket små mängder kryddor
- Väg torra ingredienser på en våg när du är osäker
- Läs noga vilken matsked som avses i utländska recept
Nästa gång du ska mäta ingredienser och undrar hur många ml är en matsked tänk på att svaret alltid är 15. Det håller dig på rätt väg. Du kommer att få bättre resultat och maten blir så som receptet verkligen är tänkt att vara. Det känns bra när du vet att du gjort rätt från början.

Om Erik Lindström
Erik Lindström är en skribent för Flashbet.se.