Fläskytterfilé i ugn med lingonsås som smakar himmel

Fläskytterfilé i ugn med lingonsås som smakar himmel

Erik Lindström
Erik Lindström
November 27, 2025
3 min läsning

Det finns rätt och så finns det fläskytterfilé i ugn med sås lingon. Den här rätten är en klassiker som aldrig tar slut. Saftigt kött, krämig sås och den karakteristiska lingonsyran det är kombinationen som gör att många lagar den gång på gång. Det bästa? Receptet är enkelt, prisvärt och passar lika bra på vardagsmåndagen som på fredagsmiddagen med gäster (och vänner som ska imponeras på).

Varför fläskytterfilé är det smartaste valet

Fläskytterfilé och fläskfilé hörs ofta ihop, men de är två olika saker. Ytterfilén kommer från samma del av djuret, men är lite mindre och här kommer det bästa betydligt billigare. Du får nästan samma smak och saftighet, bara för mindre pengar. Köp alltid kött som ser friskt ut, med fin röd färg och inget slime på ytan. En bra fläskytterfilé väger ofta mellan 600 gram och en kilo. Det räcker för fyra personer med god marginal.

Lingonsåsen sårets stjärna på tallriken

En bra lingonsås är det som gör rätten oförglömlig. Du blandar tillsammans grädde, lingonsylt eller rårörda lingon, soja och en skvätt buljong. Resultatet blir en sås som är samtidigt söt, syrlig och krämig. Använd två matskedar lingonsylt eller tre matskedar rårörda lingon per person. Blanda det hela i två deciliter grädde och smaka av med salt och peppar. Inte krångligare än så (det är faktiskt ofta det enklaste man gör till middagen).

Steg för steg så lagar du rätten rätt

Börja med att putsa köttet från eventuella hinnor och fett. Krydda väl med salt och peppar på alla sidor. Lägg det i en ugnsform, häll såsen runt omkring inte över och sätt in i ugnen på 175 grader. Efter 45 minuter till 1,5 timme är köttet klart. Testa med en köttermometer: den ska visa cirka 70 grader inuti. Låt köttet vila inslaget i folie i fem minuter innan du skär de. Det gör köttet saftigare och lättare att dela upp.

Vilka tillbehör gör måltiden komplett

Traditionell kokt potatis är nästan obligatorisk den suger upp såsen på ett sätt som inget annat gör. Lägg gärna till lite brysselkål eller annan grön grönsak för att få lite fräschör på tallriken. En portion inlagd gurka bredvid är också klassiskt bra. En grön sallad balanserar den krämiga såsen perfekt. Har du inte allt hemma? Välj två eller tre saker du gillar det fungerar utmärkt.

Frågor du kanske ställer dig

  • Hur länge ska det ligga i ugnen? Mellan 45 minuter och 1,5 timme vid 175 grader. Använd en köttermometer för att veta säkert.
  • Kan jag använda fläskfilé istället? Ja, men det blir dyrare. Fläskytterfilé är både ekonomisk och saftig vid rätt tillagning.
  • Vad gör jag om jag inte har grädde? Du kan blanda mjölk med smör eller använd crème fraîche. Såsen blir lite annan, men fortfarande god.
  • Kan jag byta ingredienser? Absolut. Rårörda eller inlagda lingon fungerar lika bra som sylt.

Testa receptet snart. Det tar ungefär två timmar från start till bord, och det mesta går på egen hand i ugnen. Berätta gärna hur det gick maila eller skriv ett meddelande. Det är roligt att höra vad du tycker om rätten.

Dela:
Erik Lindström

Om Erik Lindström

Erik Lindström är en skribent för Flashbet.se.